Kunst in de wijk

zonder_titel_spelende_kinderen
Zonder titel spelende kinderen - kunstenaar Mattheus Meesters

Twee sterk vereenvoudigde figuren hebben de bijnaam 'Spelende kinderen'. Met hun hoofden en handen tegen elkaar balanceert de jongen als een acrobaat op het meisje. Het beeld is toentertijd zo neergezet en niet andersom omdat mevrouw Meesters haar man erop attendeerde dat dit logischer was, het meisje draagt namelijk een rok.
In de loop van zijn carrière als beeldhouwer ging Meesters abstracter werken, wat in zijn kalksteenbeelden tussen 1950 en 1970 leidde tot een verdergaande vereenvoudiging van de menselijke figuur.
‘Spelende kinderen’ was een geschenk van woningbouwvereniging Volkshuisvesting aan de gemeente Groningen. Het beeld kreeg een plek aan de Zonnelaan bij de Castorflat waar in 1970 de 5000ste woning van Volkshuisvesting in gebruik werd genomen. Een tweede reden voor het geschenk was het zestigjarig bestaan van de woningbouwvereniging.
Aan het Sabangplein staat een beeld van Meesters dat gelijkenis vertoont met ‘Spelende kinderen’. De twee over elkaar rollende figuren worden in de volksmond ‘Buitelende kinderen’ genoemd.
Biografie van de kunstenaar

De beeldhouwer en medailleur Thees Meesters (Haren 1908) genoot zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen in de periode 1927 - 1932. Voor zijn vorming als beeldhouwer was vooral zijn docent Willem Valk van belang, wiens vader hem later in 1934 zou helpen aan een betrekking als penningmodelleur bij het bedrijf Gerritsen en Van Kempen in Zeist. Na zijn ontslag in 1937 koos Meesters voor een vervolgopleiding aan het Hoger Instituut van Schone Kunsten te Antwerpen (1937 - 1940).
Meesters kreeg na de Tweede Wereldoorlog verscheidene opdrachten om penningen te ontwerpen, waaronder een drietal voor de Rijksuniversiteit Groningen. Beeldbepalend voor de openbare ruimte (in het bijzonder in de stad Groningen) waren vooral zijn herinneringsmonumenten, gevelstenen, muurplastieken en vrijstaande beelden zoals zonder titel (bijnaam Spelende kinderen, 1970) aan de Zonnelaan en een kleine vrouwfiguur, zonder titel (1950), op de hoek Goeman Borgesiuslaan/Verlengde Hereweg. Bekend
werd hij echter vooral met de Zonaanbidster (officieel zonder titel, 1952) in het Noorderplantsoen.

Naast deze opdrachten gaf hij les aan de Dalton HBS en de Academie Minerva. In 1964 sloot hij zich aan bij De Groninger Kunstkring De Ploeg. Meesters overleed in december 2002.

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
Het is lang geleden dat we in Paddepoel live echte lekker gevulde open Co-Creatiebijeenkomsten hielden. Dit had te maken met van alles en nog wat. Dus hoera dat er nu weer vaart in zit.
Co-Creatie gaat voorlopig oor met het organiseren van wijkbijeenkomsten op de maandagavonden. U kunt dan medebewoners treffen om met elkaar in informele sfeer te praten over alles wat de wijk aangaat. Eén van de thema's die worden opgepakt, is het probleem rond de groeiende armoede.
Wel iets om over te praten.
Noteert u in de agenda: Maandagavonden vanf 19.30 in het Wijkpaleis
En zie verder de agenda van het WijkPaleis. Daar vindt u ook de thema’s.
U kunt zelf ook een thema inbrengen.
Grote thema’s graag van tevoren, kleine thema’s ter plekke.
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn