Zonder titel vier delen - Siep van den Berg - Zonnepark Paddepoel
In 1972 biedt Woningbouwvereniging Volkshuisvesting (nu Lefier) aan om opnieuw een kunstwerk te schenken aan de gemeente. Ditmaal wilde men dat kunstwerk plaatsen aan de Orionlaan. Men heeft Siep van den Berg opdracht gegeven om in het openbaar groen ter plaatse van de Orionlaan en de Hagedisstraat een kunstwerk te ontwerpen. Hij heeft een metaalplastiek bedacht die uit vier losse delen bestaat en viereneenhalve meter hoog is. De sculptuur is vervaardigd van twee centimeter dik plaatstaal en staat op een betonnen sokkel dat beneden het maaiveld ligt.Voor de oriëntatie heeft de woningbouwvereniging een model van schaal 1:6 laten vervaardigen. De directeur van stadsontwikkeling en Volkshuisvesting is enthousiast. Hij zou dit metaalplastiek graag geplaatst zien ‘op tien meter uit de achterzijde van het trottoir’. Het kunstwerk is iets uit het verlengde van het hart van de Hagedisstraat geprojecteerd, waardoor men vanuit deze straat visueel rechts wordt geconfronteerd met het kunstwerk. Omdat dit werk een onderdeel zal vormen van het zogenoemde Zonneplantsoen zal dit kunstwerk een aanwinst zijn voor de wijk.
Het bureau Culturele Zaken die eveneens om een mening is gevraagd reageert op zijn Gronings. Men vindt dit beeldhouwwerk meer kwaliteit hebben dan het eerder aangeboden werk van Mattheus Meesters. Bovendien is men van mening dat de afmetingen zodanig zijn dat de verhoudingen tussen plastiek en omringende bebouwing niet al te veel geweld wordt aangedaan.
Leven van Siep van den Berg
De kunstenaar werd in 1913 in Friesland in Tirns geboren als zoon van een smid. Als kind al wilde hij kunstenaar worden. Dit leek zijn vader niet zo’n goed idee en die stuurde hem naar de ambachtsschool om huisschilder te worden. ’s Avonds evenwel volgde hij cursussen aan de kunstnijverheidsschool in Groningen. In 1933 begon hij een reclamebureau met Oskar Gubitz, een vluchteling uit Duitsland. Omstreeks 1939 breekt hij met de reclame en wijdt zich geheel aan de kunst. Hij huurt de vroegere theekoepel in het Sterrebos als atelier. In 1943 trouwt hij met de dochter van Hendrik Werkman, Fie. Zijn eerste monumentale opdracht krijgt hij in 1954 als hij de opdracht krijgt om een monumentale schildering te maken in het vroegere gebouw van Vrije Volk aan de Stoeldraaierstraat.
Van den Berg is zowel schilder als beeldhouwer. Van hem zijn nog meer werken te zien zoals een vergelijkbare sculptuur aan de Van Ketwich Verschuurlaan bij het Martiniziekenhuis, ‘bloedsomloop’ genaamd.
Werk
De plastiek staat halverwege het parkje, zodat ze in lengterichting van de zijde van de Grote Beerstraat in zijn geheel gezien kan worden en vervolgens afsteekt tegen het groen van een bomengroep in de directe nabijheid. Het beeld bestaat uit vier afzonderlijke hoog opgaande delen. Elk deel is geplaatst op een afzonderlijk voetstuk in de vorm van een rechthoekig betonblok, die op hun beurt zodanig gegroepeerd zijn dat ze een vierkant vormen.
Van den Berg had aanvankelijk ook een kleurenpatroon voor het beeld in gedachten maar dit werd tegengehouden door de stadsarchitect. Het beeld werd slechts verzinkt. Doordat kinderen het beeld als klimrek gebruikten, werd de zinklaag uiteindelijk aangetast en haalde men het originele kleurenplan van de kunstenaar alsnog van stal.
De plastiek bezit vier kleuren, te weten hardblauw en –rood, een naar oker neigend geel en zwart. Per omhoogstekend element zijn twee kleuren toegepast, een voor de binnen- en een voor de buitenkant. Zo staan de kleuren rood en blauw tegenover elkaar evenals geel en zwart.