Natuur

Als de bijen van de aardbodem verdwijnen

natuur-bijen-header

 

 

 


"Als de bijen van de aardbodem verdwijnen, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven; geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen mensen.." Albert Einstein (1879-1955).

De mens was al vroeg bekend met het nut van de bijen. De wilde bij, voorouder van onze honingbij, leefde in spleten, holen, holle boomstammen en vrijhangende nesten in (sub)tropische streken. Om meer profijt van deze nuttige diertjes te hebben, werden holle boomstammen met nest en al uitgezaagd en dicht bij het woonhuis gezet. Het begin van de bijenteelt.

Lees meer...

Natuur vogels - Torenvalk

natuur-vogels-europese_torenvalkDe torenvalk (Falco tinnunculus) is een vogel uit de familie van valken (Falconidae). Een andere naam is ook roodvalk of avondvalk. Deze jonge torenvalk kwamen we tegen tijdens een wandeling in de natuur.

Kenmerken
Een volwassen exemplaar is 30 tot 35 centimeter groot. Torenvalken komen voor op allerlei plaatsen, ook in steden. De dieren zijn vaak te zien langs autowegen. Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels en een bruine staart.

Lees meer...

Natuur: vogels - Bonte strandloper

natuur-vogels-bonte_strandloperDe bonte strandloper (Calidris alpina) is een vogel uit de familie van snipachtigen  (Scolopacidae). De bonte strandloper broedt in hoog- en laaggelegen gebieden in vochtige graslanden of op de toendra. Er worden tien ondersoorten onderscheiden waarvan er één, de zuidelijke bonte strandloper (Calidris alpina schinzii, rode lijstsoort), een heel enkele keer in Nederland broedt.

(waargenomen: Punt van Reide)

Lees meer...

Egels aan de avondmaaltijd

Egels_eten_11-05-22Al een kleine vier decennia komen in de maanden april tot en met november, 's avonds als het donker wordt, egels in onze tuin eten. Hoewel ik degene ben die ze van voedsel voorziet ─ en doorgaans is dat kipgehakt dat onze katten en hond Amber eveneens cosumeren; en overdag doen kraaien, gaaien, mussen en andere, kleurrijke kleinere vogels, in hun enthousiasme niet onder voor de egels.

Lees meer...

Natuur vogels - Fitis

natuur-vogels-fitisDe fitis (Phylloscopus trochilus) is een zangvogel uit de familie Phylloscopidae. De fitis en tjiftjaf zijn tweelingsoorten, dat wil zeggen, dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Ze zijn wel te onderscheiden door de zang. Deze is bij de fitis muzikaal, vloeiend en aflopend, terwijl bij de tjiftjaf de zang bestaat uit het herhaaldelijk roepen van tjif-tjaf. Fitissen hebben een grijsgroene rug, gelige onderzijde, witte oogstreep en doorgaans lichte poten.

Lees meer...

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn