eenhoorn_in_maanstraalDoe maar gewoon…
De Eenhoornstraat is geen opvallende straat in Paddepoel, hoewel het er natuurlijk even prettig wonen is als in de rest van de wijk. De uitdrukking ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ lijkt er perfect op van toepassing. En misschien is dat ook niet geheel onterecht; ook de hemelse naamgever van deze straat, het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros), is namelijk behoorlijk onopvallend aan de nachtelijke hemel.

Geschiedenis van een onzichtbare
Reeds in 398 v. Chr. werd er een eenhoorn beschreven door de Griekse arts en historicus Ctesias, die aan het hof van de Perzische koning verhalen hoorde over dit dier. In Indië en China was er zelfs vóór die tijd al sprake van eenhoorns.
De eenhoorn is sindsdien een wereldberoemd fabeldier, dat meestal wordt beschreven als een soort wilde ezel, zo groot als een paard. Hij is wit en heeft donkerblauwe ogen. Op zijn voorhoofd draagt hij een hoorn van ongeveer 45 centimeter, spiraalvormig gedraaid en uitlopend op een punt. Zijn hoeven zijn gespleten zoals die van een bok, hij heeft de staart van een leeuw en de baard van een geit. Vreemd genoeg (of misschien toch niet, zoals straks nog zal blijken) zijn eenhoorns bijna altijd mannelijke dieren. Toch is er in al die eeuwen nooit één hoorn gezien.

De eenhoorn in de literatuur
In de Bijbel duikt de eenhoorn op meerdere plaatsen op, onder meer in het boek Job: ‘wie heeft de eenhoorn zijn vrijheid gegeven, wie heeft hem van zijn banden bevrijd? Ik laat hem wonen in de wildernis, de zoutvlakte is zijn domein’. En nog steeds zijn eenhoorns bij uitstek geschikt om literatuur, en dan met name hedendaagse sprookjes, met fantastische verhalen en strips op te luisteren. Zo werd de eenhoorn gebruikt in ‘Suske en Wiske’ en in ‘Harry Potter and the Philosopher’s stone’. Schrijfster J.K. Rowling geeft hem weer als het nobelste dier dat er bestaat, een krachtig magisch dier wiens zilveren bloed de slechterik Voldemort drinkt om in leven te blijven.
In de middeleeuwse literatuur werd de eenhoorn bestempeld als een sterk en woest beest dat men toch ook kon associëren met kuisheid en maagdelijkheid. Volgens de verhalen kon het dier namelijk alleen in bedwang worden gehouden door een maagd. Een tekst uit de 15e eeuw luidt: ‘een eenhoorn is zo sterk, dat geen jager hem vermag te vangen. Maar een maagd wordt geplaatst daar waar hij verwacht wordt, zij opent haar schoot en de eenhoorn legt zijn kop daarin’.
Uit dit alles komt ook de erotische connotatie (bijbetekenis) rondom de eenhoorn voort. U begrijpt dat we u als eerzaam wijkbladlezer(es) deze details verder zullen besparen.

Het sterrenbeeld
Het sterrenbeeld Monoceros is, zoals eerder gezegd, volstrekt onopvallend. Het bevindt zich nabij de zeer opvallende sterrenbeelden Orion en Grote Hond. Deze sterrenbeelden zijn de komende tijd, met het invallen van de winter, weer volop te zien in zuidelijke richtingen. Monoceros heeft geen heldere sterren, de helderste zijn alpha Monocerotis  en de drievoudige ster beta Monocerotis. Toch is het sterrenbeeld voor ervaren astronomen wel degelijk interessant, omdat er zich vele sterrenhopen en nevels bevinden. De Rosettenevel is de bekendste daarvan. Zoals u op de afbeelding kunt zien, een ware lust voor het oog. Het geestige is dat we u wel kunnen adviseren eens op zoek te gaan naar dit sterrenbeeld, maar de kans is groot dat u het zonder professionele apparatuur, net als uw redacteur, niet zult kunnen vinden. En wat dat betreft is de naam eenhoorn natuurlijk volstrekt juist gekozen, ook naar het beestje kunt u tot in lengte van dagen zoeken zonder het ooit te vinden.

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
Het is lang geleden dat we in Paddepoel live echte lekker gevulde open Co-Creatiebijeenkomsten hielden. Dit had te maken met van alles en nog wat. Dus hoera dat er nu weer vaart in zit.
Co-Creatie gaat voorlopig oor met het organiseren van wijkbijeenkomsten op de maandagavonden. U kunt dan medebewoners treffen om met elkaar in informele sfeer te praten over alles wat de wijk aangaat. Eén van de thema's die worden opgepakt, is het probleem rond de groeiende armoede.
Wel iets om over te praten.
Noteert u in de agenda: Maandagavonden vanf 19.30 in het Wijkpaleis
En zie verder de agenda van het WijkPaleis. Daar vindt u ook de thema’s.
U kunt zelf ook een thema inbrengen.
Grote thema’s graag van tevoren, kleine thema’s ter plekke.
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn