Op de bewonersavond Paddepoel Aardgasvrij op 13 mei 2019 zijn de bewoners geinformeerd over de mogelijkheden om van het aardgas los te gaan. Kathelijne Bouw (Hanzehogeschool) heeft vier mogelijke scenario’s beschreven voor een aardgasvrij Paddepoel, namelijk: een warmtenet, all electric, (hybride) warmtepomp en waterstof.
De scenario’s voor een aardgasvrije wijk
Kathelijne Bouw is onderzoeker bij de Hanzehogeschool. Zij doet promotieonderzoek naar de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. In de presentatie van vandaag heeft zij de mogelijke opties voor een aardgasvrij Paddepoel tegen elkaar afgezet. Zij neemt ons mee in de vraag: wat betekenen de opties, in termen van kosten en CO2-besparing? Welke kosten zijn voor de bewoner, en welke kosten worden door andere partijen gedragen? De berekeningen zijn gemaakt op basis van een rijtjeswoning uit 1970, met een energielabel D. Dit is het meest voorkomende type woning in Paddepoel-Noord. In alle varianten is uitgegaan van eenzelfde energieverbruik van 2.000 m3 gas en 3.400 kWh elektriciteit. In alle scenario’s zijn onderhoudskosten inbegrepen. Net als de eventuele kosten die je maakt voor extra elektriciteitsgebruik (bij besparing van gas).
In drie sheets worden de alternatieven voor een aardgasvrij Paddepoel op een rij gezet:
1. Inclusief subsidies
2. Inclusief subsidies en isolatie
3. Inclusief subsidies, isolatie en zonnepanelen
De kosten zijn opgedeeld in:
1. Kosten voor de eindgebruiker (bewoner)
2. Externe kosten (die betaald zullen worden door een warmtebedrijf, overheid of netbeheerder). Het zijn geen directe uitgaven voor de bewoner, maar het kan zijn dat de bewoner deze indirect terugbetaalt, via bijv. de belasting.